Het laatste deel van jouw rijlestraject is aangebroken: het praktijkexamen.

Wat houdt het praktijkexamen in

Je bent in totaal 55 minuten bezig met het praktijkexamen. Jouw instructeur mag met je meerijden en bij het eindgesprek aanwezig zijn.

Het examen begint met een kennismaking met de examinator, controle van jouw papieren en een ogentest. De examinator stelt je vervolgens nog een aantal vragen ter voorbereiding van de rit. Daarna begint het rijgedeelte. Tijdens het rijden zal de examinator onder andere letten op of je goed voorrang verleent, je inhaalgedrag en de beheersing van de auto. Je hoeft het niet perfect te doen, de examinator kijkt naar het totaalbeeld. Een deel van de rit zal ook bestaan uit zelfstandig route rijden. Dit zelfstandige route rijden kan worden uitgevoerd als een navigatie opdracht, een cluster opdracht of rijden naar een orientatiepunt. Alle ins en outs ga je leren bij ons tijdens de lessen.

Je hoort meteen na afloop van het examen bij de examinator aan de tafel of je geslaagd bent.

Voorbereiden op het praktijkexamen

Ook op het praktijkexamen kun je je goed voorbereiden. Heb je al een tussentijdse toets gedaan? Daarin maak je kennis met hoe het praktijkexamen in zijn werk zal gaan. Ook al ben je al in het bezit van een theoriecertificaat, het is aan te raden om de stof nog eens goed door te nemen, zodat je goed voorbereid bent op verschillende verkeerssituaties.

Meenemen naar het praktijkexamen

Zorg er voor dat je alles bij je hebt wat nodig is om praktijkexamen te mogen doen:

  • Een geldig identiteitsbewijs.
  • Het formulier ‘Zelfreflectie’.
  • De officiële uitnodiging voor het praktijkexamen.