10 tips voor het praktijkexamen

En dan is het zover. Je mag deelnemen aan het rijexamen! Veel leerlingen weten niet goed wat ze kunnen verwachten, Waar moet je op letten of wat kun je doen om je op je gemak te voelen. Wij zullen een aantal tips geven om de kans van slagen te vergroten.

1. Weet wat er van je wordt verwacht.
Het is prettig om vooraf te weten wat je kunt verwachten. Praat hierover met je rij-instructeur. Op de website van het CBR staat meer informatie over de eisen van het examen.

2. Bereid je goed voor.
Een goede voorbereiding is het halve werk. Het is heel belangrijk dat je genoeg ervaring hebt opgebouwd tijdens de rijlessen. Heb je de auto onder controle en heb je zelf het gevoel dat je er klaar voor bent? Dan kun je dit laten zien tijdens het praktijkexamen.

3. Maak je niet te druk.
Waarschijnlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar hou voor ogen dat het een ritje is om te laten zien wat je de afgelopen tijd hebt geleerd. Als je het rijden goed beheerst kun je gerust een half uurtje met een examinator rondrijden.

4. Luister niet te veel naar tips van anderen.
Het is vaak goed bedoeld, maar luister niet naar de verhalen van andere mensen. Deze verhalen zorgen ervoor dat je anders gaat rijden dan je gewend bent. Kijk niet meer of minder dan anders en rij niet sneller of langzamer dan tijdens de rijlessen.

5. Raak niet in paniek bij een foutje.
Iedereen maakt fouten, zelfs de examinator. Als je aan de examinator laat zien dat je de fout op een veilige manier oplost, kun je nog steeds slagen. Vergeet de fout zo snel mogelijk en concentreer je op de rest van het examen.

6. Rij zelfverzekerd en besluitvaardig.
Zorg ervoor dat de examinator zich veilig voelt bij jou in de auto. Toon initiatief en neem actief deel aan het verkeer. Als er sprake is van een voorrangssituatie, kijk dan goed of je het ook krijgt, aarzel niet te lang, maar blijf goed kijken.

7. Bijzondere manouvres.
Leerlingen maken zich vaak het meest druk over de bijzondere manouvres. Met name fileparkeren of een bochtje achteruit zijn vaak gevreesde bijzondere manouvres. Belangrijk is, dat ze op een verantwoorde en veilige manier uitvoerd worden. Hou je aan de verkeersregels en kijk goed om je heen, zodat je overige verkeersdeelnemers niet hindert.

8. Zorg voor een goede nachtrust.
Een goede nachtrust is goed voor de concentratie en helpt je om te ontspannen. Ga daarom niet te laat naar bed en slaap niet te lang uit. Probeer niet teveel na te denken over het examen, ook al is dit misschien heel moeilijk.

9. Pas je snelheid aan.
Rij vlot waar het mag en kan, pas je snelheid aan indien nodig.

10. Neem extreme spanningen weg.
Er bestaan homeophatische producten om je bij spanningen wat rust te geven waardoor je je beter kan concentreren op het examen. Deze middelen zijn bij de apotheek te verkrijgen zonder doktersrecept.

Klik hier om je direct aan te melden bij Verkeersschool Rob en Nel